Pippi i Rinkeby – Barnradion gör ny version av Pippi med premiär på läslovet

Först kom Askungen i Rinkeby och nu är det dags för Pippi i Rinkeby. Författaren Gunilla Lundgren har i samarbete med Felicia, snart 17 år, och romska barn från en skrivarverkstad i Rinkeby gjort en egen berättelse, inspirerad av allas vår Pippi. Resultatet hörs i Sagor i Barnradion på läslovet och berättelsen kommer även att sändas på de fem nationella minoritetsspråken romska, finska, meänkieli, samiska och jiddisch.

För fem år sedan startade författaren Gunilla Lundgren en skrivarverkstad med romska barn mellan 6 och 12 år på Askebyskolan i Rinkeby. Ambitionen var hög – dom skulle skriva en bok! En av deltagarna, den då 12-åriga Felicia, kom på att barnen kunde skriva en egen berättelse inspirerad av Pippi, hennes favorit. Nu har projektet förverkligats – fast som radioföljetong i Barnradion.

– Vi är såklart väldigt glada att Astrid Lindgrens släktingar har stöttat idén med barnens egen version av Pippi och gett oss sitt goda minne vad gäller Pippi i Rinkeby, säger Linda Belanner exekutiv producent för Barnradion.
– Att få göra vår egen version av Pippi har varit min dröm. Det är så häftigt att andra barn ska få lyssna på det här! säger Felicia, som idag går första året på gymnasiet.

Gunilla och Felicia började skrivarprocessen med att välja ut vilka ”scener” ur Astrid Lindgrens Pippi-böcker som de ville använda sig av. De bestämde ganska snabbt att Pippi i Rinkeby var hemlös och sov i en bil. De har arbetet fram texten gemensamt, och även tagit hjälp av de mindre barnen från Skrivarverkstaden på Askebyskolan, som har fått komma med många egna idéer.

Som uppläsare av den svenska versionen av Pippi i Rinkeby hörs Sunita Memetovic, till vardags advokat med en gedigen erfarenhet från arbete med mänskliga rättigheter och romsk inkludering. Sunita spelade även huvudrollen i Peter Birros och Agneta Fagerström Olssons tv-serie  ”Den förste zigenaren i rymden” som 10-åring.

Premiär: Pippi i Rinkeby sänds i Sagor i Barnradion under höstlovet, med start 29 oktober kl.18.43 i P4 Sveriges Radio. Pippi i Rinkeby kommer även att sändas på våra nationella minoritetsspråk romska (Romane Paramichi), finska (Roketti), meänkieli (Meän Kläpit), samiska (Mánáidrádio) och jiddisch (Di farkishefte pishke). Alla versioner av Pippi i Rinkeby kommer att finnas i appen Sveriges Radio Play från och med 29/10.