Boktips tema VÄNLIGHET

6–9 år

Alla borde ha en Ruben

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179790257
Författare: Katja Tydén
Illustratör: Klara Nordon Stensö

Det blir många streck på svärlistan hemma hos Ruben när hans morbror Anders berättar att han ska resa i väg och vara borta jättelänge. Anders är nämligen inte vilken morbror som helst, han är också världens roligaste och Rubens bästa kompis. Hemma hos honom kan man sova över på balkongen och han älskar att bygga med lego. Men nu kommer han inte ens att vara hemma när Ruben fyller år! Hur ska det då bli? Sedan mamma och pappa skilde sig är allt annorlunda. Det är tur att Ruben är en kille med många kloka tankar, eller som mamma brukar säga ”alla borde ha en Ruben”.

Ante : F som i flytt och flaskpost

Förlag: Idus förlag
ISBN: 9789176347621
Författare: Mikael Rosengren

Ante ska flytta och det känns både kul och spännande men också nervöst och lite osäkert. Hur hanterar man en ny vänskap? Och hur ska man agera om man själv får en ny klasskamrat?

Frans spelar fotboll

Förlag: En bok för alla
ISBN: 9789172217836
Författare: Christine Nöstlinger
Illustratör: Erhard Dietli

Frans får inte vara med killarna och spela fotboll. Han är för svag och ömtålig, säger de. Då får han ett erbjudande av det nya tjejlaget BK Girls att spela fotboll med dem. Men tänk om killarna skulle få syn på honom när han spelar med tjejerna? Så kommer dagen då han måste ta ställning på riktigt. Dagen då det ska bli match mellan tjejerna och killarna.

Freja och draken

Förlag: Nypon förlag
ISBN: 9789179874704
Författare: Arie Kaplan 
Illustratör: Cesar Samaneigo

Freja är blyg, höjdrädd och vågar absolut inte anmäla sig till skoluppvisningen. Men så händer något otroligt, Freja träffar en hund-som-absolut-inte-är-en-drake, och livet tar en oväntad vändning.

Hemliga kompisar

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163846861
Författare: Helena Bross
Illustratör: Christel Rönns

”Lyssna noga nu, säger fröken. När du har läst namnet på din lapp, så vet du vem som är din hemliga kompis. – Hemlig kompis? Vad är det? undrar Melker. – Det är någon som du ska vara extra snäll emot den här veckan, säger fröken. Någon som du ska tänka lite extra på! Och på fredag får ni gissa vem som är er hemliga kompis.”

I love you Viktoria Andersson

Förlag: En bok för alla
ISBN: 9789172217690
Författare: Maja Hjertzell
Illustratör: Anna Nilsson

Linn har aldrig träffat någon så cool som bibliotekarien Viktoria men alla är inte lika förtjusta. Mamma tycker att Linn borde umgås med jämnåriga i stället. Lätt för mamma att säga, det inte hon som ska stå ut med Linns jämnåriga. Men en dag möter Linn en jämnårig i bokbussen. Han heter Simon och har läst nästan alla böcker i hela bussen.

Idefix och rebellerna : tuffa tassar i Lutetia!

Förlag: Story House Egmont
ISBN: 9789176218884
Författare: René Goscinny
Illustratör: Albert Uderzo

Vi känner Idefix som Obelix och Asterix trogna hund och följeslagare. Han är också stjärnan i denna fartfyllda seriebok, som utspelar sig innan han träffar våra galliska vänner. Dessa nytecknade äventyr med Idefix och hans hundvänner baseras på en animerad serie som redan blivit en succé i Europa.

Jojjo och gänget : Bästa kompisar

Förlag: Story House Egmont
ISBN: 9789176218990
Författare: Lena Furberg

Det här är Jojjo och hennes bästa kompisar: ormen Rulle, hunden Fido, katten Morris … och en massa andra djurkompisar av olika slag. Kaniner, marsvin, möss, råttor – Jojjo är nämligen djuroman och alla hennes bästisar är djur. Man kan aldrig få för många djur, tycker Jojjo. Men hennes föräldrar håller inte alltid med …

Judit och tant Harriet

Förlag: En bok för alla
ISBN: 9789172218413
Författare: Charlotta Lannebo

Judit är med pappa på landet och har tråkigt. Men så möter Judit tant Harriet. Nittiosex år gammal och före detta formel 1-förare i Milano, barpianist i Casablanca, fårklippare i Australien, guldgruvesprängare i Alaska, bergsbestigare, och hästinridare i Vilda Västern. Bland annat. En bok om vänlighet över generationsgränserna.

Kära hälsningar från döden

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179775544
Författare: Ulf Nilsson
Illustratör: Stina Wirsén

”Varför skulle svart vara dödens färg, varför inte himmelsblått?”

Barn möter bilder av döden på teve, i filmer, spel och böcker som ofta är skrämmande. Men hur ser döden egentligen ut? Kanske finns det andra bilder som går att leva med. Och somna med. Tänk om döden inte alls är något att vara rädd för?

Släppdatum: 20230907

Loppornas herre

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179770983
Författare och illustratör: Dav Pilkey

Det dyker ständigt upp nya superskurkar och det hänger på HUNDMANNEN (50% människa, 50% polishund) om de ska åka fast! Och nu är han inte längre ensam – vid sin sida har han SUPERKISSEN (världens gulligaste kattunge) och en alldeles fantastisk robot. Men det räcker inte den här gången! Hundmannen måste samarbeta med Percy, också känd som Världens Mest Elaka Katt. Kommer Percy klara att gå från den onda sidan till den goda?

Släppdatum: 20231004

Lätta fakta om räddningstjänsten

Förlag: Berghs förlag
ISBN: 9789150225174
Författare: Charlotte Cederlund
Illustratör: Sandra Fröjd

Charlotte Cederlund har gett ut ett tiotal barn- och ungdomsböcker men innan hon blev författare på heltid arbetade hon som brandingenjör. Nu har hon skrivit en viktig och spännande bok i älskade Lätta fakta-serien om just räddningstjänst, Lätta fakta om räddningstjänst. Ett ämne som går mycket väl ihop med tema vänlighet, om hur vi gör och kan göra för att hjälpa varandra i olika krissituationer.

Maryam och mormorsmålet

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789178035601
Författare: Minoo Shams
Illustratör: Katarina Strömgård

”Aldrig, tänker Maryam. Det var inte Maryam som bestämde att de skulle flytta hit. Hon tänker inte prata ett språk som mormor inte kan.”
Maryam kommer till Sverige med sina föräldrar och sin storebror precis när höstterminen ska börja. Kvar i Iran är mormor, som Maryam saknar så att det gör ont i hjärtat. Maryam vill inte vara här men hon börjar tvåan och går i skolan som man ska. Fast hon vägrar att prata svenska. Men i skolan får hon snabbt en riktig vän i Ida. En vän som kan skratta på samma språk som Maryam! Och sakta sakta börjar Maryam hitta vägen framåt.

Monster monster 14 Skräckenstein

Förlag: Egmont Publishing AB
ISBN: 9789157033239
Författare: Johannes Pinter
Illustratör: Anna Nilsson

Det är jul, och Tove, Musse, Charlie, Johanna och Oliver ser fram emot en lugn och mysig julafton. Då ringer Engelbrekt. SKRÄCKENSTEIN har dykt upp, det största och farligaste monstret hittills som är hopsatt av alla barnens mardrömmar. Samtidigt närmar sig ett stort oväder Glänteby.

Den sista boken i serien handlar om fem barn som löser mysterier. Deras vänskap är ett tema i alla 14 böckerna.

Monster-mästarna – Varning för Lurven

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180087032
Författare: Cecilia Ris
Illustratör: Jenny Lindqvist

Py och Kip hittar konstiga spår i snön. Kan det vara ett monster? De hör ett skrik. Py och Kip har ett uppdrag, men vem är det egentligen som behöver räddas? Mysrys och humor blandas i denna fartfyllda berättelse av Cecilia Ris. Perfekt för läsaren som nyss kommit igång men behöver mycket motivation. Härligt illustrerad av Jenny Lindqvist.

Musse och Helium. Uppdrag på djupt vatten

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179790905
Författare: Camilla Brinck

Camilla Brincks modiga möss på nya storslagna äventyr! Spåren efter Musse och Heliums föräldrar leder de båda mössen vidare till både nya världar och vänner. Men i vattenvärlden Splashomanien väntar en obehaglig överraskning. Plötsligt står Musse och Helium öga mot öga med en Duvjägare! Musse och Heliums uppgift är att finnas där för alla barn i världen, ingen ska behöva känna sig ensam. Om alla bryr sig om varandra och försöker vara en så bra medmänniska man bara kan så blir världen bättre.

Måsta våga!

Förlag: Nypon förlag
ISBN: 9789179712679
Författare: Mia Kim 
Illustratör: Sissel Gustafsson

Mia Kim har skrivit en inkluderande lättläst serie om en teaterklubb och några elevers kamp om att övervinna sina egna rädslor och hinder. En bok om vänskap och att våga sikta mot stjärnorna.

Naturens vänner

Förlag: En bok för alla
ISBN: 9789172218185
Författare: Helena Dahlbäck

Camilla och Björn håller med och bestämmer sig för att starta en klubb Naturens vänner. Klubben har bara en enda regel: Ta hand om naturen. En bok om vänlighet mot hela jorden.

Rex och Lisa och guldringen

Förlag: Nypon förlag
ISBN: 9789179877699
Författare: Dori Hillestad Butler 
Illustratör: Nancy Meyers

Rex och Lisa är ute och leker i snön med Åsa och Simon. Åsa har en fin guldring, som varit hennes mormors. Men plötsligt är ringen borta. Har någon tagit den? Eller har hon tappat den? Alla letar både ute och inne. Rex misstänker att en irriterande fågel har tagit ringen. Nu måste Rex få Lisa att lyssna på honom när han berättar det!

Räven och Kaninen hittar på

Förlag: Nypon förlag
ISBN: 9789179873943
Författare: Beth Ferry 
Illustratör: Gergely Dudas

Räven och Kaninen tog med sig de yngre läsarna på en fantasifull resa i bok ett. Uppföljaren är en minst lika färggrann historia, full av värme och charm. Helt oemotståndlig med ett inkluderande tilltal och en vänskaplig vandring genom ett fantasilandskap, som lockar till skratt men också bjuder på stor igenkänning.

Superskolan – Kraftlös

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180087636
Författare och illustratör: Mattias Andersson

Det är så orättvist! Alla har fått super-krafter, utom Bella. Hon vill också vara stark som Pontus. Eller bli elektrisk som Vega. En dag börjar en ny tjej i Bellas klass. Astrid är blyg och vill inte berätta om sin kraft. När hon plötsligt försvinner spårlöst måste Bella hitta henne – men hur ska det gå när Bella är kraftlös? En mysig serie om identitet, utanförskap och vänskap, skriven och skickligt illustrerad av Mattias Andersson. För nybörjarläsaren som gillar superkrafter och vardagsmagi – eller som någon gång bara har känt sig utanför.

Tre hästar – Tindra flyttar in

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180084406
Författare: Anna Hansson
Illustratör: Sara Svensson

Hästarna Bess och Nino flyttar hemifrån, men stallet är stort nog för en kompis till. Då dyker Tindra upp men hen ser inte ut som de hade tänkt sig. – Lyssna nu, säger Tindra. Jag kanske ser ut som en get, men jag känner mig som en häst. Är det inte det som räknas? Vem bestämmer vem du är? Och vad är viktigast med en ny vän? Hur den ser ut, eller hur den är? Anna Hansson skriver lekfullt och äkta om identitet och rätten att själv få definiera vem en är. Med fantasifull, lockande illustrationer av Sara Svensson.

Viktor, världens bästa jätte

Förlag: Nypon förlag
ISBN: 9789179874681
Författare: Arie Kaplan 
Illustratör: Miguel Diaz 

Lukas blir retad för att han är kort och gillar att spela schack. Men en dag får Lukas stor hjälp från ett oväntat håll. Att bli bästa kompis med en jätte har sina fördelar, något som Lukas snabbt upptäcker.

Vitas hemlighet

Förlag: En bok för alla
ISBN: 9789172217911
Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Illustratör: Maria Nilsson Thore

I Vitas hus hörs mystiska ljud. Kan det vara en varulv? Nej, det är en familj på flykt som gömmer sig i grannlägenheten.

Välkommen, från barn till barn

Förlag: Idus förlag
ISBN: 9789176348420


– Man ska hälsa snällt som en kattunge inte som en tiger.

Välkommen, från barn till barn är en bok skriven och illustrerad av barn runt om i landet. Här finns det plats för tankar, önskningar och drömmar. Barnen vill hälsa dig välkommen hit! Genom att lyfta barns tankar och låta dem välkomna barn på flykt vill vi på Idus förlag verka för integration, öppenhet och gemenskap.

Yumi & Tomu. Resan till Interversum

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179779733
Författare: Maria Frensborg, Tomu, Yumi
Illustratör: Gustaf Lord

Yumi och Tomu har fått konkurrens om att vara snälla. För ingen mindre än ondingen Spelmästaren har precis blivit utsedd till världens snällaste person! Hur kan det ha gått till, Spelmästaren har väl aldrig gjort något snällt i hela sitt liv?
Eller har Yumi och Tomu fått allt om bakfoten?

Snart står det klart att Spelmästaren i själva verket lyckats lura hela internet, och det blir nu upp till Yumi och Tomi att ta sig in i internetvärlden Interversum och gräva fram sanningen.

9–12 år

Coolt!

Förlag: En bok för alla
ISBN: 9789172218154
Författare: Michael Morpurgo

Tioårige Robie hamnar i koma efter att ha blivit påkörd av en bil. Han hör allt som sker omkring honom men kan inte kommunicera med omvärlden. I den utsatta situationen väcks vänligheten hos fler än man kunnat ana.

En Minecraft-creepers dagbok – Ett monster på skolan!

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180088657
Författare: Pixel Kid och Zack Zombie

Det är inte alltid lätt att vara precis på gränsen till explosion. Speciellt inte när man ska försöka ta sig genom mellanstadiet samtidigt! Creepern Jasper gör sitt bästa för att hålla sitt explosiva humör i styr och överleva när klassen beger sig ut på skolutflykt. En lättläst dagbok skriven av Pixel Kid och Zack Zombie utmanar på ett tokigt och lekfullt sätt alla fördomar Minecraft-spelaren må ha om creepers – Minecraft-världens kanske mest hatade mober. För nybörjarläsaren som kanske egentligen hellre vill spela Minecraft än att läsa böcker.

Första jakten

Förlag: Nypon förlag
ISBN: 9789180770323
Författare: Malin Eriksson Sjögärd

I den fjärde boken om Hulta gård får Hugo och Malte följa med på jakt för första gången. Det är spännande, men kräver tålamod! Malin Eriksson Sjögärd skildrar fint pojkarnas vänskap och samarbetsförmåga och den tysta samvaron i skogen under jakten. Det är också en varm skildring av relationen mellan Hugo och morfar.

LOVE – Hjärtats hemligheter

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180088893
Författare: BeKa
Illustratör: Maya

Lina och Abeba bestämmer sig för att gå till botten med kärlekens mysterier. Men i samma stund som de börjar fråga runt bland kompisarna bryter kaos ut på skolan: förälskade par gör slut, kompisar börjar bråka, en lista på skolans snyggaste tjejer sprids i korridorerna. Kärlek verkar göra folk galna. Till och med Lina och Abeba dras med i kaoset. En grafisk serie skriven av författarna BeKa och illustrerad av Maya i magiskt manga-manér.  Det här är serien för mellanstadieläsaren – om magpirr och hjärtslitande förälskelser; om svartsjuka, skvaller och utseendenormer; om självförtroende, identitet, vänskap. Och kärlek!

Mammas vidriga kompis

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179770174
Författare: Bengt Olsson

Henrik tycker illa om mammas kompis Fiona, och det verkar som om hon tycker lika illa om honom. Hur länge ska hon bo hos dem? Henrik börjar gå omvägar för att slippa möta henne. Huset känns inte som hans hem längre.
I skolan har han fått en ny klasskompis, Elvira. Första dagen ställer hon sig framför klassen och berättar öppet om sin ”ångestproblematik”. Hon blir omedelbart en ledargestalt. Alla beundrar henne och fascineras av henne. När Henrik berättar för Elvira om Fiona tycker hon att han måste ta tag i detta genast, och försöka få veta mer om Fiona.

Min vän Skuggan

Förlag: En bok för alla
ISBN: 9789172219250
Författare: Michael Morpurgo

Berättelsen om Aman som flyr från kriget i Afghanistan till tryggheten i England. Allt verkar lösa sig tills den dag hans uppehållstillstånd ifrågasätts och han spärras in på en flyktingförläggning med sin mamma. Kan vänligheten från det samlade närsamhället hjälpa dem?

Mina fem regler för livet

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179754112
Författare: Conny Palmkvist

I skolan tycker man att Anton är en tönt. En mes. En röv. De kallar honom Röv-Anton.
Anton har varit med om allt: haft huvudet nertryckt i toaletten, blivit fälld med lunchbrickan i händerna i skolmaten. Men kanske värst av allt är efter skolan. Då väntar de på honom. Därför har Anton skaffat sig en rymddräkt med hjälm och allt. Alltså inte på riktigt, men det är så det känns. Dräkten skyddar honom. Men han vet att han är ensam och han vet att alla behöver någon.

Nära hjärtat

Förlag: Idus förlag
ISBN: 9789176347768
Författare: Lena Wall

Nära hjärtat är en bok om vänskap, mobbning och att stå upp för varandra när den som utsätts inte själv kan eller vågar.

Pengarna

Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789179753672
Författare: Bengt Olsson

En dag på väg hem från skolan hittar Henrik en portfölj slängd i ett dike. Han blir nyfiken på vad den kan innehålla, och tar med den hem och bryter upp låsen. När han öppnar portföljen blir han alldeles förstummad.
Den är full av sedelbuntar! Han bestämmer sig för att inte säga något till någon, och han fortsätter hålla väskan gömd i sitt rum.
Plötsligt kan Henrik köpa allt han önskar sig, och när hans bästa kompis Johan tappar bort sin nya mobil vill han gärna hjälpa honom. Samtidigt vågar han inte berätta om pengarna för någon, eftersom han är rädd att de ska tas ifrån honom. 

Ringens makt – Dolt under ytan

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180088039
Författare: Ewa Christina Johansson
Illustratör: Emil Maxén

Allt Iris vill är att få åka till London med sin klass, men mammas pengar räcker inte. Så när Iris hittar en märklig guldring på en arkeologisk utgrävning ser hon sin chans. Men ringen visar sig bära på en tusenårig förbannelse och fyndet är början på en obehaglig mardröm som sätter alla omkring Iris i stor fara. Nordiska mytologin blandat med nutidsdeckare i en ultimat fantasy-kombo för mellanåldern. Om vikingaskatter, girighet och vänskap. Skriven av Ewa Christina Johansson och stämningsfullt illustrerad av Emil Maxén.

Tonårs-Kalle Anka : En dag att minnas

Förlag: Story House Egmont
ISBN: 9789176218075

Den unge, busige Kalle Anka har blivit skickad till internatskola. I åtta fartfyllda serier får vi följa Kalle genom skoltidens glädjeämnen och bekymmer, och på den första dejten.

W.I.T.C.H : De tolv portarna del 1

Förlag: Story House Egmont
ISBN: 9789176217269

Tolv portaler har öppnats mellan jorden och den mörka hotfulla världen Metamoor. Fem tjejer med speciella krafter har valts ut som beskyddare för att stå mot detta mörka hot. Will, Irma, Taranee, Cornelia och Hay Lin. Tillsammans är dom W.I.T.C.H.!

W.I.T.C.H : De tolv portarna del 2

Förlag: Story House Egmont
ISBN: 9789176218662

De fem vakterskorna fortsätter kämpa för att stänga de tolv portarna till Meridian. Världen är i fara och när profetian om att de kommer att bli förrådda av någon som står dem nära slår in, måste gänget i W.I.T.C.H. stå mer enat än någonsin. Är deras kraft och vänskap stark nog att stå emot alla hot och undvika att gruppen splittras?

12–15 år

Avbrottet – En värld i mörker

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180082433
Författare: Daniel Åberg

En solstorm slår ut all elektricitet på jorden över en natt. Hela Elis värld har blivit strömlös. Men Elis mamma har diabetes och behöver insulin för att överleva. Hur ska Eli få tag på medicin nu? Avbrottet är en dystopisk thrillerserie i fyra delar av Daniel Åberg. Lättläst och spännande om vad som kan hända med ett samhälle då allt elektroniskt slutar fungera.

Den sista skolresan – Bara vi kvar

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180087476
Författare: Jenny Milewski

Klass 9C är på studiebesök på ett kraftverk. Något går fruktansvärt fel och plötsligt finner sig Anton, Amir och några andra klasskompisar övergivna i en värld full av monster som hämtade ur filmhistoriens värsta skräckfilmer. Men det går inte att trycka på paus eller stänga av ljudet under de läskiga delarna. De här fasorna måste klasskompisarna möta tillsammans, på riktigt. Hyllade skräckförfattaren Jenny Milewski har skrivit en ny, blodig och hårresande serie för ungdomar. För den som älskar skräckfilm, splatter och hänsynslösa monster – i lättläst format.

En ny vänskap

Förlag: Nypon förlag
ISBN: 9789179875688
Författare: Magnus Ljunggren 

De flesta kan nog känna igen sig i att vara ny i en klass eller i ett sammanhang. För Erik förändras livet radikalt när han måste flytta från Stockholm till en mindre ort. Första dagen i nya skolan upptäcker han alla epa-traktorer, som står utanför. Det är det töntigaste Erik kan tänka sig. Men det är innan han träffat Frans, och Juno. Och innan han åkt epa för första gången. Det ändrar allt. En ny vänskap är första delen i tonårsserien Epa-liv av Magnus Ljunggren som handlar om drömmar och vänskap.

Hanna Mendels chans

Förlag: En bok för alla
ISBN: 9789172219236
Författare: Suzy Zail

Om flickan Hanna som istället för att få leva ut sin dröm att bli pianist skickas till ett koncentrationsläger. Där får hon börja spela för fienden – och så träffar hon en pojke som i den mörkaste tid visar henne äkta vänlighet. Trots att värmen de delar sker på liv och död.

Säva Spinoff – Hundra procent rost

Förlag: Hegas förlag
ISBN: 9789180088695
Författare: Pär Sahlin

Drömmen om den egna epan börjar kännas rostig. Osmans föräldrar förstår inte alls varför någon skulle vilja meka och köra runt i en gammal långsam skrotbil. Det verkar som att Osman aldrig kommer att ha råd att skaffa en egen epa. Men det ryktas om att det står ett gammalt vrak i skogen. En Volvo Amazon … Osman måste kämpa för både sitt körkort och ett gäng kriminella som verkar ge sig på ortens Epor. Första delen i Pär Sahlins nya epa-serie tar oss tillbaka till fiktiva Sävaträsk. Där är det dags för nästa generation att rusta upp epor, ta plats i samhället och utmana föreställningar om vad som är möjligt.

Unga vuxna

En oväntad vänskap (lättläst)

Förlag: Vilja förlag
ISBN: 9789175671680
Författare: Philippe Pozzo di Borgo

Philippe är en rik och framgångsrik affärsman. Men en dag råkar han ut för en olycka som förändrar hans liv för alltid. Han blir förlamad, hamnar i rullstol, och tappar tron på livet. Philippe behöver någon som kan ta hand om honom. Abdel, en före detta kriminell som är nyanländ från Algeriet, ansöker om jobbet. Philippe tycker att Abdel verkar skön och har rätt attityd, så han anställer honom. Filmen, baserad på en verklig berättelse, har blivit en succé. Här är den humoristiska historian berättad på lättläst svenska i bokform.

Tribe F – The right to be forgotten

Förlag: Berghs förlag
ISBN: 9789150225242
Författare: Johanna Olsson

En dystopisk ungdomsroman om AI, övervakningssamhällen och nätförföljelse. Det är motsatsen till tema vänlighet men därför ett oerhört intressant, viktigt och aktuellt tema att lyfta.

Vänskap mellan sill och falafel

Förlag: Vilja förlag
ISBN: 9789177235514
Författare: Julia Strömblad Lenhoff 

Lena jobbar i köket på en förskola. Att laga mat är både hennes hobby och hennes yrke, och hon älskar sitt jobb. Men det är något som saknas i hennes liv – romantik. Hon känner sig ensam och vill träffa någon att dela sitt liv och sin mat med. Magnus, som alltid hälsar så glatt när han lämnar sin son på dagis, ser trevlig ut … Lena vill gärna lära känna Magnus lite bättre. Men hur ska det gå till? Lenas väninna Zara har en plan. Hon ska se till så att Magnus och Lena får träffas. Men när de sätter planen i verket blir det inte riktigt som de hade tänkt sig och en oro börjar gnaga i Lena. Tänk om Zara och Magnus blir ett par. Då har hon kanske varken vän eller man? Julia Strömblad debuterar med lätt hand i en charmig berättelse om fin vänskap och kärleken till god mat – och glädjen som infinner sig när maten uppskattas.