Byt böcker på Lilla bokbytardagen!

Mitt i läslovet, onsdag 28 oktober, är det dags för ”Lilla bokbytardagen”.

Principen är enkel. Ta med en bok när du går hemifrån och byt med någon annan, var som helst, när som helst. Det är helt okej just denna dag!

Eller varför inte anordna bokbyteri? På fritids, på biblioteket, på ett kafé, eller kanske hemma hos dig! Egentligen krävs det inte mycket mer än ett bord att lägga och ta böcker ifrån. Men ännu trevligare blir det så klart om man bestämmer en tid och pratar och byter och tipsar och myser!

Sprid och dela – ju fler som är med, desto fler böcker som byter ägare och som blir lästa!

Ida Torkkeli och Joakim Karlsson startade Stora bokbytardagen 2009. Nu uppmanar de alla läslovers att medverka på Lilla bokbytardagen 28 oktober.

Hej Ida & Joakim, varför har ni dragit igång detta?
– Världen är full av fantastiska, färdiglästa böcker. Vi tycker de är värda ett andra liv, genom bokbyte får de det. Men att byta böcker kan också vara ett sätt att lära känna någon. (Att fråga om man ska byta böcker måste ju ändå vara en nyttigare kontaktskapare än att fråga om man får bomma en cigarett.) Kan en bokbytardag dessutom bidra till att Sverige läser ännu mer, ja, då känns det toppen på så många sätt.

Vad hoppas ni ska hända på Lilla bokbytardagen?
– Vi hoppas att fritids, caféer, köpcentrum, tågstationer, klubbar, föreningar och vem som helst ska arrangera bokbyten. Bestäm en tid, bjud in på alla sätt du kan tänka dig (sociala medier tex Facebook-event brukar vara bra) och håll tummarna för att många kommer. Sedan när vi ju en dröm om att alla ska ta med sig en bok hemifrån på morgonen och byta med någon på bussen, gatan, jobbet eller var som helst under dagen. Det handlar bara om att våga!

Vilken bok kommer ni själva att byta?
– Barnböcker. Vi har två barn, 2 och 6 år gamla. De behöver ny inspiration (och vi har tröttnat på att läsa böckerna vi har).

Hur har det gått tidigare bokbytardagar?
– Roligast är varje gång som man hör om hur folk spontanbytt. Vi har hört om det på bussar, i tunnelbanan, på tåg och på stan. Det är modigt att våga gå fram till någon och fråga om man ska byta böcker!

Läs mer på www.storabokbytardagen.se eller https://www.facebook.com/storabokbytardagen