Att återberätta en historia utvecklar vår förmåga att förstå och se vilka händelser som är viktiga i det större sammanhanget. Man blir medveten om berättelsens struktur och uppbyggnad genom att man mentalt organiserar det man läst eller hört och därefter bygger ihop sina idéer till en form.
Läs en bok och återberätta den med hjälp av illustrationer och text i fyra rutor, som en seriestrip. Om vi väljer Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien, delar upp den i tre delar, så skulle den kunna sammanfattas så här:
1. I den första delen samlas hela hjältegänget för att hjälpa hobbiten Frodo att förgöra en magisk och mäktig ring som den ondskefulle Sauron vill ha för att kunna styra hela världen.
2. I del två ses de ute på äventyr där de slåss mot skräckinjagande orcher.
3. Och i den tredje och sista delen segrar det goda över det onda genom att Frodo lyckats kasta ringen i elden.
4. Den fjärde rutan – som egentligen är den första – är en omslagsruta där bokens titel och författare står med.
Inför läsningen går ni tillsammans igenom vad man kan tänka på medan man läser. Då blir det lättare att analysera handlingens olika skeenden. Tänk på att boken inte bör vara på alltför många sidor om den ska hinnas med under en vecka. Samla ihop de nygjorda verken när ni är klara och gör en fin utställning i exempelvis matsalen, i fritidshemmet eller på biblioteket.
Idén är hämtad ur serieskaparen och illustratören Henrik Langes 80 romaner för dig som har bråttom. I den hittar du fler fina och humoristiskt tecknade exempel på korta och kärnfulla tecknade recensioner.
Tidningen Kalle Anka utlyser en stor lästävling där du återberättar en bok i fyra serierutor. Sista tävlingsdag 4 oktober. Mer information hittar du här! Prisutdelning under Läslovet v. 44