Gör en egen podcast

Är det svårt att spela in en egen podcast? Vad behöver man till det? Och hur gör man? Och måste man verkligen ljudisolera genom att klä in alla väggarna i äggkartonger? Det är inte särskilt svårt. Vad du behöver och hur du går tillväga går vi igenom alldeles strax. Och nej, du behöver inte klä ett helt rum i äggkartonger.

Innan du börjar kan det vara bra att fundera på vad du vill prata om och vad du vill säga. Annars finns det risk för att det blir spretigt och då är det lätt att man tappar tråden. Tappar man tråden så tappar man i värsta fall även lyssnarna.

En podcast kan handla om vad som helst. Välj gärna ett ämne du är intresserad av och kan mycket om. Eller välj ett du vill lära dig mer om. Är du intresserad låter du också mer engagerad när du pratar och berättar om något och det hör lyssnarna. Gillar du att läsa så använd den kunskapen och berätta om vad du har läst och vad du tyckte om det. Är du ett stort fan av musik eller brinner för djurens rätt i samhället? Prata om det. Googla gärna podcast för mer inspiration.

Många som pratar in podcasts väljer att ha en sidekick med i studion eller bjuder in gäster som en naturlig del av programmet för att göra samtalet mer dynamiskt. Hur du än väljer att göra så jobba efter regeln: Träning, träning och åter träning. Och ett stolpmanus. Ett manus underlättar och du hittar lättare tillbaka till ämnet om du skulle råka prata bort dig. Ju mer du pratar desto lättare, naturligare och roligare kommer det att bli. Och tänk på att lyssna på dina inspelningar mellan tagningarna.

Till själva inspelningen behöver du ett par hörlurar och en mikrofon, mobilen går också bra. Ett tyst och gärna litet rum så att ljudet blir mindre burkigt. Ett tips är att slänga en filt över sig när man spelar in. Det kan ge ett renare och mindre ihåligt ljud. Prova dig fram. Men i regel så ger rum med många möbler och mattor bättre ljud än ett tomt rum. Tänk också på att kylskåp och annat kan vara störande bakgrundsljud så lyssna efter sådana när du väljer platsen för inspelning.

När du har spelat in din podcast behöver materialet redigeras. Med appen Opinion för Iphone och Ipad kan du, förutom att redigera, även spela in och dela podden till SoundCloud och DropBox.

Audacity är ett gratisprogram som du kan redigera din inspelning i och det finns både för PC och Mac.

Fler populära alternativ, som man får betala en slant för, är Garageband för PC och Mac och Logic Pro X.

Här kan hitta du fri musik som du kan använda i ditt program:
Free Music Archive
Creative Commons
 – Under fliken ”Licenserna” finns enkla förklaringar för hur du får använda dig av musiken. Läs dem gärna.
SoundCloud – Sök på free music.

Populära svenska poddar listade finns listade på Bra podcast.

Lycka till och vi hörs på nätet!