Läslov på Bokmässan i Göteborg

LÄSLOV presenteras på årets Bokmässa med två stora seminarier och många gästspel i olika montrar. Både kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin har tackat ja till att medverka i det första seminariet på Bokmässan.

Läslovet vecka 44 – seminarier

Torsdag 24 september kl 10.00-10.45
Lokal: K2

Höstlov blir Läslov?
I det moderna Sverige där språket och läsningen får allt större betydelse vill vi stimulera barns och ungas läslust – det är dags att Höstlovet förvandlas till Läslovet. Läslovet blir ett tillfälle – för både barn och vuxna – till nya upplevelser, till resor i fantasins värld, till umgänge och samtal. LOVET och LÄSANDET står i centrum. Under året vill nätverket etablera Läslov som begrepp, med målet att det 2016 finns inskrivet i läroplanen vecka 44. Introduktionen sker på Bokmässan. Hur ser regeringen på läsningens betydelse?

Medverkande: Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, Gustav Fridolin, utbildningsminister, Johan Unenge, Sveriges förste läsambassadör, nu läscoach och språkrör för satsningen idrott och läsning och Katti Hoflin, stadsbibliotekarie i Stockholm. Moderator: litteraturvetaren och före detta proffsboxaren Åsa Sandell.

Arrangör: Nätverket Läslov vecka 44 – ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk.

Torsdag 24 september kl 12.00-12.45
Lokal: K1

Dax för Läslovet
Nu förvandlas Höstlovet till Läslovet. Vi vill sporra barns och ungas lust till läsande, berättande och skrivande i alla dess former och på alla upptänkliga platser – över hela landet. Det kan vara genom bokbytardagar, skrivarverkstäder, idrottsklubbar eller via caféer, restauranger, filmversioner av böcker som visas på en fasad, undervattensläsning i simhallar, via kanaler som Youtube och P3, med rappartister eller … Endast fantasin sätter gränser. Kom och inspireras av vår erfarna och kunniga panel som ger en mängd exempel på hur man kan sprida läsglädje.

Medverkande: Tony Lorenzi, aktiv med streetart-projekt och hiphop, gymnasie- och folkhögskollärare och litteraturvetare, Caroline Liberg, professor i utbildningsvetenskap med inriktning mot läs- och lärprocesser Uppsala universitet, Karin Zetterberg, bibliotekschef Eskilstuna kommun, Karin Wahlén, kulturcoach Östersunds Fotbollsklubb, och Hussein Al Saidan, studerande från Angered. Moderator: litteraturvetaren och före detta proffsboxaren Åsa Sandell.

Arrangör: Nätverket Läslov vecka 44 – ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk.