Läslov på Pressbyrån – John Ajvide Lindqvist tolkar Bamse!

John Ajvide Lindqvist är den första författaren någonsin att omvandla Bamse till en skönlitterär novell. Novellen är ett initiativ från Pressbyrån som, i samarbete med Egmont och Bamseredaktionen, vill lyfta fram serier och öka läslusten och läsförståelsen bland svenska barn och ungdomar.

Lagom till läslovet har Egmont och Pressbyrån tagit hjälp av den prisade författaren John Ajvide Lindqvist, att tolka Bamse-serien Nina i knipa i ett specialalbum. Berättelsen handlar om Nina Kanin som försöker skipa rättvisa genom att avslöja Krösus Sorks Sorks onda planer som förgiftar en hel sjö. John Ajvide Lindqvist har omvandlat Nina i knipa till en 30-sidig novell, riktad till barn mellan åtta och tio år. Omvandlingen till novell visar att serier är mer än bara rutor och bubblor, utan innehåller liknande dramaturgiska grepp och litterära teman som mer avancerad litteratur.

Den nya Bamse-novellen och originalserien kommer även att göras tillgänglig för skolor. En särskild lärarhandledning, med upplägg för hur man kan använda Nina i knipa och serier i undervisningen, har tagits fram av lärarna Melinda Galazcy och Helga Boström från Malmö. På Pressbyrån.se kommer lärare att kunna hitta information om hur de kan beställa materialet.

Läs John Ajvide Lindqvists egna ord om novellen i Egmonts pressrum.