Läslovs-sommar! Tema: Teater och barnböcker

Nu är sommarlovet i full gång och vuxna börjar ta semester. Förutom att ligga i hängmattan med en bok i handen eller ljudbok i öronen finns det massor med aktiviteter som kan stimulera läslust, språk och kreativitet! Vi på LÄSLOV kommer under sommaren tipsa om aktiviteter i litteraturen och läsningens tecken under olika teman. Veckans tema: Teater och barnböcker!

 

Att gestalta litteratur genom teater är ett utomordentligt sätt att väcka lusten till läsning. Detta är något barnkulturhuset Junibacken, som ligger i Stockholm, vetat om länge, vilket är anledningen till att all barnteater som sätts upp i huset är baserad på ett litterärt verk. Under sommaren visas bland annat ”Pippi flyttar in”, baserat på Astrid Lindgrens första bok om Pippi Långstrump, och ”Loranga” baserad på Barbro Lindgrens böcker om Loranga, Mazarin och Dartanjang. Se hela kalendariet här.

 

På ScenÖsterlen kan man också se på teater baserat på en älskad barnbok i sommar – i detta fall är det sagoromanen ”Momo och kampen om tiden” av Michael Ende som gestaltas på scen. Läs mer och köp biljetter här.

 

I Malmös parker sätter Sommarscen Malmö upp pjäsen ”Vi hittade en hatt” baserad på författaren Jon Klassens senaste bok den 24-28 juli. På utvalda dagar blir teatern dessutom syntolkad och teckenspråkstolkad! Pjäsen visas på flertalet olika platser i Malmö. Läs mer här.

 

Om man redan nu blickar mot Läslov vecka 44 kommer man kunna se teater med barnbokstema även då – till exempel spelas pjäsen ”LasseMaja och Hamletmysteriet”, baserad på de älskade LasseMaja-böckerna av Martin Widmark, på Dramaten under hösten (urpremiär 18 oktober). Passa på att köpa biljetter redan nu! Se här.

 

Ha en underbar sommar!