Välkommen till en fullspäckad Läslovsfestival!

Fredag 4 november hälsas alla mellan 6 och 19 år välkomna till LÄSLOVSFESTIVAL på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. På fyra scener presenteras ett fullspäckat program där det talas om hopplösa förälskelser, glädjefyllda återföreningar, skräcken, lyckan, längtan, mod och allt annat som gör boken och berättelsen levande. Hit kommer Michelle Paver, Dan Höjer, Kristina Ohlsson, Farzad Farzaneh, Moa-Lina Croall och en lång rad andra författare och illustratörer som står redo att berätta om sina böcker, sitt författarskap och vägen dit.

Hela programmet är gratis.

PROGRAM LÄSLOVSFESTIVAL FREDAG 4 NOVEMBER 2016:

SCEN: HÖRSALEN (våning 3)

12.00 Invigning & Michelle Paver
Kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm Eva-Louise Erlandsson Slorach inviger läslovsfestivalen och vinnarna av Läslovspriset 2016 hyllas. Michelle Paver var som barn mycket intresserad av djur, myter och hur folk levde i det förflutna. Hon har även studerat arkeologi och skrivit historiska romaner för vuxna. Michelle Paver har gjort succé världen över med serien Han som föddes att möta mörkret, (även känd som Vargbröder- serien) och serien Bronsdolken. I höst kom Gravens fånge i vilken Hylas och Pira återvänder hem från Egypten. Det är den femte och avslutande delen i serien om Bronsdolken.
Samtalet tolkas från engelska till svenska av Viveka Holm.

13.30 Måns Gahrton & Johan Unenge
Måns Gahrton och Johan Unenge har bland annat skrivit de populära böckerna om hotellet Gyllene (kn)orren som också blev julkalender 2010. Efter TV-serie, långfilm, dataspel, seriealbum och miljontals sålda böcker är Sveriges veligaste och roligaste kärlekspar Adam & Eva tillbaka. 20 år har gått, men när kärlekshistorien nu berättas på nytt gäller fortfarande de eviga frågorna: Hur vet man att man är kär? Hur blir man ihop? Och vad gör man om den man gillar är kär i någon annan?

15.00 Kristina Ohlsson
Kristina Ohlsson har bland annat arbetat på Säpo och UD men är sedan 2012 författare på heltid. Hon till exempel skrivit böckerna Glasbarnen, Silverpojken och Stenänglar om vännerna Billie, Aladdin och Simona. I hennes nya bok Det magiska hjärtat får vi följa Roberta vars bästa vän Charlotte är svårt sjuk och behöver ett nytt hjärta. På en auktion hittar Roberta en jordglob som hon får veta är magisk. Om man lyckas utföra ett mycket speciellt uppdrag kan den uppfylla en önskan. Genast ser Roberta en chans att rädda Charlotte!

16.00 Mårten Sandén
Mårten Sandén är författare och låtskrivare på heltid. Han har bland annat skrivit serien om Petrinideckarna, Sju förtrollade kvällar och Min bror monstret. I boken I bergets hjärta får vi följa Sonja Årberger Lopez, tolv år. Hon har fått brev från sin farfar som hon aldrig mött. Han är döende och vill att hon hälsar på. Det blir en lång tågresa upp till Norrland men väl framme känner hon sig inte välkommen. Farbrodern Carl är sträng, kusinen Seth märklig, och det stora gamla huset skrämmande. Snart visar det sig att farfar Wilhelm visserligen är gammal och sjuk men han har inte skrivit något brev och det gamla tåget Sonja åkt med finns inte, stationen är övergiven.

SCEN: Tiotretton (Foajé 3, våning 3)

13.00 Elisabeth Östnäs
Elisabeth Östnäs intresse för spöken, det mörka och det okända inspirerar hennes skrivande och hon har alltid varit intresserad av vikingatiden. Elisabeth tycker precis som sin huvudperson, vikingaflickan Turid, att sagor, fantasi, berättelser och att skriva är livsviktigt! Serien Sagan om Turid består av tre delar, Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan.

13.30 Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg
I boken Du är inte ensam, Stargirl av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg får vi följa mejlväxlingen mellan Milo och Stella. Den blir ett andningshål där de kan vara sig själva och deras vänskap blir en vändpunkt som kommer att påverka dem resten av deras liv. Författarna har tidigare skrivit boken 8 saker du aldrig skulle våga tillsammans.

14.00 Farzad Farzaneh
Farzad Farzaneh började som programledare på Barnkanalens Bolibompa och startade våren 2014 podcasten ”Barnens pod”. Han är programledare för Skavlan jr i Barnkanalen och aktuell med sin bok Livet – en handbok som är en oumbärlig guide till de viktigaste sakerna du kan komma att stöta på under livet.

14.30 Sara Lövestam
Sara Lövestam debuterade som författare 2009 efter att ha vunnit tävlingen Bok-SM med sitt manus för debutromanen Udda. Hon har även skrivit boken Som eld och nu är hon aktuell med boken Skarven. I den får vi följa Johanna som alla kallar Johan, Ludde som längtar efter mysterier och Olivia som aldrig får göra något för sina föräldrar. Tillsammans åker de till Skarvön för att göra efterforskningar och plötsligt befinner de sig i centrum för en riktig mordgåta.

15.30 Åsa Anderberg Strollo
Åsa Anderberg Strollo har skrivit böcker för olika åldrar och är aktuell med Varm vinter, en fristående fortsättning på Svart sommar. Nu får vi återigen träffa Annie som är tillbaka i skolan men det är allt annat än lugnt och roligt. Brandlarmet går hela tiden, samma person dyker upp på olika konstiga ställen och någon lägger ett gammalt halsband i Annies låsta skåp. Och kan det vara så att hon satte igång allt själv när hon öppnade dörren till det gamla skyddsrummet i källaren?

16.00 Petter Lidbeck
Petter Lidbeck har skrivit över fyrtio barn- och ungdomsböcker. Bland annat har han skrivit deckarserien Tre tjejer om Tyra, Siri och Pella och Men finns ändå om Bianca som har förmågan att göra sig osynlig. I hans nya bok Det vita huset får vi lära känna Yussuf som blir lurad att gå hem till kompisen Anna för att hämta hennes plånbok. Men det är inte alls hennes hus och han blir anklagad för att ha gjort inbrott. När deras gemensamma kompis Hellman försvinner går Yussef tillbaka till huset och snart inser han att hans liv är i fara …

16.30 Lena Ollmark Lena Ollmark älskar skräckfilm och det märks i hennes böcker. Hon har bland annat skrivit serien Krabbsjögrund, Mördaren i parken och andra skräckberättelser och i höst kom Frostbitna, den tredje och sista delen i serien om Firnbarnen. De mest skrämmande spökhistorierna utspelas inte alls på gamla vindar och i övergivna kråkslott utan snarare där man borde känna sig som mest trygg och säker…

SCEN: LAVA (Lava Bibliotek & Verkstad, våning 1)

13.30 Niklas Krog
Niklas Krog har skrivit många böcker för barn och unga. I Nattbuss 198 skriver han återigen för unga vuxna. Johan vaknar upp rejält bakis, med ett stort, kliande sår på halsen. Hur kom han hem i natt? Långsamt börjar minnen tränga sig på. Av busskraschen, lågorna, skriken. Smärtan. Vad var det egentligen som hände på nattbuss 198?

14.30 Monica Zak
Monica Zak har träffat barn och ungdomar från hela världen och berättar deras egna historier. Hon har skrivit böcker som Jag är en pojke med turPojken som levde med strutsar och serien om Alex Dogboy. Böckerna om Alex Dogboy bygger på långa samtal som Monica haft med en pojke som levde med sina hundar på gatorna i Honduras huvudstad Tegucigalpa.

15.30 Marie-Chantal Long
Marie-Chantal Long skriver om verkligheten, om det som händer här och nu. Hon har tidigare kommit ut med thrillern Den blomstertid nu kommer och är nu aktuell med Det är bara jag som är så fucking dålig. Vladi är lite missnöjd med sin kropp och börjar tänka på vad han äter. Ungefär samtidigt kidnappas hans pappa, en frilansjournalist, i Syrien. Vladis mamma blir ett nervvrak och kan knappt ta hand om sig själv medan Vladi mest tänker på sin träning, kalorier och proteiner samtidigt som han får ta hand om sin mamma och sig själv.

16.30 Moa-Lina Croall
Moa-Lina Croall har skrivit flera böcker för barn och ungdomar och undervisar på Biskops Arnös låtskrivarutbildning. I mitt namn – En bok om trans bygger på intervjuer med transpersoner – alltifrån ungdomar på högstadiet och gymnasiet till förebilder som skådespelerskan och Guldbaggevinnaren Saga Becker, estradpoeten Yolanda Bohm och skolchefen och f.d. rektorn Lina Axelsson Kihlblom, som kom ut som trans i Skavlan hösten 2015. Boken innehåller även fakta om trans och tips till dig som är transperson.

SCEN: Rum för barn (våning Plattan)

13.00 Josefine Sundström
Josefine Sundström har arbetat som programledare under många år bland annat för Världens Barn, Junior Jeopardy, Stjärnkockarna och Melodifestivalen. I hennes bok Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass skildrar hon allt från längtan efter ett djur, studsmattelek till baddräktskatastrofer.

13.30 Dan Höjer
Dan Höjer har skrivit över 30 barn- och ungdomsböcker, till exempel spökhistorier som Stora spökboken och Sveriges rysligaste spökhistorier, faktaböcker som Lilla snippaboken och Lilla snoppboken och deckarserien Cirkusdeckarna! I hans nya serie Arkeologdeckarna! får vi följa deckarna Marvin, Ramses, Neffi och hunden Farao över hela världen.

14.00 Åsa Anderberg Strollo
Tillsammans med illustratören Julia Thorell har Åsa Anderberg Strollo skrivit serien Bruno 3000. Den första delen om Bruno, Bruno 3000. Tvillingarna, kom ut i höst och nästa del i serien kommer under våren 2017. Serien handlar om 8-årige Bruno som gillar Lego, Minecraft, att samla på saker, att träna judo och att vara med kompisar.

14.30 Johan Sjöberg
Johan Sjöberg har alltid fascinerats av det okända och övernaturliga. De senaste 25 åren har han gett drakar, demoner, zombier och andra hemskheter liv genom sitt arbete med rollspel, tv-spel och datorspel. Skuggor över Svavelköping är hans första bok och inleder serien Demondeckarna. I serien får vi följa vännerna Dante, Miriam och Elton i en tid fylld av övernaturlig logik, förvirrande förtrollningar och svavelosande superskurkar.

15.30 Fredde Granberg
Fredde Granberg är skådespelare, manusförfattare och producent. Han är bland annat känd för sin medverkan i julkalendern 2013 Barna Hedenhös uppfinner julen. Nu är han tillbaka med en ny bok om Dr Mugg. Efter ett misslyckat försök att linda in hela planeten jorden i dasspapper är den onde Dr Mugg åter på banan med en ny djävulsk plan för ett totalt världsherravälde! Den här gången har han konstruerat en fruktansvärd mekanisk rumpa, som verkligen kan skita skarpt! Så nästa gång du går på toa, håll i skinkorna! För kanske blir det just du som råkar ut för … Dr Mugg och den ondskefulla robotstjärten!

16.00 Arild Midthun
Lär dig att teckna Kalle Anka med Arild Midthun! Serietecknaren Arild Midthun tar med oss på en resa i Ankeborgs förtrollade värld, och visar hur man tecknar världens mest kända anka. Arild tar hjälp av publiken för att skapa en ny Kalle Anka-serie, och förklarar vad det innebär att bli ”ankifierad”. En fartfylld workshop för både stora och små!

——-

Läslovsfestivalen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och nätverket LÄSLOV vecka 44 – ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen.

www.kulturhusetstadsteatern.se

www.läslov.se