Nu är det dags för LÄSLOV vecka 44!

Läslovets tema är VÄNLIGHET

Med allt från 50-årsjubilerande Bamsetidningen till Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba.

Måndag 30 oktober börjar Läslovet, en vecka då alla i skolåldern – från förskoleklass till gymnasiet – kan ta del av kreativa och inspirerande aktiviteter landet över. Temat för årets Läslov är VÄNLIGHET, vilket presenterades på Bokmässan.

Från norr till söder vrids och vänds det på allt vad läsning, berättande och skrivande kan vara. Läslovet är en vecka full av evenemang och aktiviteter som främjar läslusten – och många av dessa sker på oväntade platser.

Inspiration inför Läslovet

Den 28 augusti hölls en digital inspirationsdag fylld av exempel och idéer inför Läslovet, tankar om årets tema och om READ HOUR den 8 september. Seminariet är textat och finns att ta del av här.

Moderator var journalisten Gunilla Kindstrand. Bland de medverkande fanns:
Charlotta Borelius, chefredaktör för 50-årsjubilerande Bamse.
Nicolas Lunabba, författare och aktiv i verksamheten Helamalmö.
Mats Malm, Svenska Akademien, och Litteraturbanken som tagit fram en digital antologi om vänlighet.
Bob Hansson, poet som skrivit om snällhet.
Linnéa Björkman, barn- och ungdomsbibliotekarie.
Nina Cronee, förstelärare och Ilkan Celep, aktiv inom satsningen Läsa äger. Bägge är Läsande förebilder för Read Hour Sverige.
Michael Wiander, författare, om olycka och lycka.

Hela programmet finns längre ner.

– Bamse har varit ambassadör för vänlighet i över 50 år. Han har lärt flera generationer att ”Den som är mycket stark måste vara mycket snäll” och ”Tillsammans blir vi starka!”, säger Charlotta Boreliuschefredaktör för Bamsetidningen. Vi som jobbar med tidningen idag försöker göra det i skaparen Rune Andréassons anda och att sprida vänlighet och bidra till läslust känns verkligen helt rätt.

– Vänlighet, för mig, är synonymt med respekt, solidaritet och hänsyn. Det är ett ord som reser sig över jaget och sluter sig om viet. Vi behöver skapa förutsättningar för människor att vara vänliga.
Blir man sedd och bemött som en fullvärdig människa, med vänlighet, då möter man gärna andra människor på samma sätt
, säger Nicolas Lunabba, författare och ansvarig för social mobilisering Helamalmö.

Temat presenterades också i ett seminarium på Bokmässan den 28 september:
”Läslovet som introducerades på Bokmässan 2015 har som årets tema VÄNLIGHET. Med bredden från 50-årsjubilerande Bamsetidningen och böcker som Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba, och diktsamlingen Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt av poeten Bob Hansson. Medverkar gör också Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse, Fredrik Sandström, lärare i svenska och ansvarig för Lektionsbanken och styrelseledamot i Lärarstiftelsen. Matilda Westerman, kommunikatör, leder samtalet. Seminariet arrangeras av Läsrörelsen/Nätverket LÄSLOV i samarbete med Lärarstiftelsen, Egmont Story House, Natur & Kultur och Ordfront Förlag.”
Seminariet filmades av UR och går att se här.

Axplock av evenemang inför och under LÄSLOVET vecka 44

Stockholms vänligaste lov på Junibacken!
Läslov på Junibacken bjuder på mysigt ryslig högläsning på utomhusscenen, teater alla dagar och tips på de bästa kompisböckerna från bokhandeln. Till alla barn som kommer utklädda så väntar en överraskning, till dem som vågar stoppa handen i spöksäcken… Läs mer

Mittlitt – en litteraturfestival i Västernorrland
Den 21 oktober-5 november 2023 äger litteraturfestivalen Mittlitt rum i Sundsvall. Temat i år är Framtid. Under Läslovsveckan kan man ta del av högläsning, läskiga skrivarworkshops, författarbesök, spökstunder, låtskrivarverkstäder eller gameskap. Läs mer

TJUVSTART: Kulturnatta i Göteborg
Årets datum för Kulturnatta är 27 oktober. Festivalen arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med det fria kulturlivet. Kulturnatta är en festival av alla, för alla. Vem som helst kan ordna en programpunkt och teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus håller kvällsöppet. Läs mer

Comic Con Stockholm på Stockholmsmässan
Comic Con Stockholm firar 10 år! Den 3-5 november pågår Nordens största event för populärkultur. Det blir aktiviteter från film och TV, cosplay i världsklass, träffar med populära skådisar, serietecknare och digitala kreatörer. Läs mer

Spela rollspel med Nelly Rapp i Nykvarn!
Monsteragenten Nelly Rapp har blivit rollspel! Bli en monsteragent, bekämpa läskiga varelser och lös kluriga uppdrag med hjälp av en spelledare. Läs mer

Författarbesök och skrivarverkstad med David Renklint i Dalarna
Skräck- och fantasyförfattaren David Renklint besöker biblioteken i Hedemora, Ludvika och Orsa. Han har sedan debuten 2018 hunnit skriva över femton böcker för barn, unga och vuxna, och har blivit ett namn i svensk skräcklitteratur. Kom och lyssna och ställ frågor om skrivande och berättelser, och om Davids böcker och författarskap. Läs mer

Mangaworkshop i Eksjö
Viktor Engholm håller i mangaworkshops på biblioteken i Eksjö. Viktor arbetar på bokförlaget Nosebleed Studio som ger ut mangaböcker på svenska. Han har också illustrerat Tobias Gards Creepy-böcker och Maria Frensborgs ParkourLäs mer

Hornstulls centrum i Stockholm firar Läslov hela veckan
Bli en detektiv på läslovet! Under hela lovet gästar LasseMajas Deckarhus Hornstull Centrum. Lös mysteriet, pyssla och träffa författarna och skaparna av Valleby. Dessutom kan du gå på monsterjakt som Nelly Rapp, förvandla dig själv med en läskig ansiktsmålning och skapa dina egna monster till Halloween. Läs mer

Aktiviteter för hela landet

I nu aktuella BAMSE nr 16 hittar man en sida med fina tips om vänlighet och på baksidan av tidningen finns ett vänligt läslovsbingo. I tidningen kan man även lära sig att göra en snäll-karamell, som man stoppar en snäll lapp i och ger till någon.

Inför läslovet har Bamseredaktionen tagit fram tips på snälla läslovsaktiviteter för barn upp till 8-9 år – dels för bibliotek till själva lovet och dels för skolor inför lovet. De här tipsen hittar man på Bamses hemsida och där finns även materialet för nedladdning.

Vänliga loppan
Spana in bibliotekarie Linnéa Björkmans loppa för vänliga aktiviteter.

Utmaningar under Vänliga veckan
Anta vänliga utmaningar från Barnens bibliotek.

Vänskapsbingo
Försök få tre i rad på bingot från Hegas förlag.

Pressbyrån ger ’Ett kvitto på en bra historia’
Pressbyrån vill inspirera fler till läsning – på ett innovativt sätt. Under läslovet kan kunderna få kvittot utskrivet med inledningen på en slumpmässigt utvald bok vid ett köp i Pressbyråns butiker.

Författarbesök med Johan Anderblad
Johan Anderblad, känd från Bolibompa och författare till bilderböckerna om Bojan, håller interaktiva shower om fordon på Läslovet:
31 okt Hörby bibliotek kl. 16.00
1 nov Kulturhuset Perstorp kl. 10.30
2 nov Broby bibliotek kl. 10.30
3 nov Stadsbiblioteket Laholm kl. 15.30

Skrivarverkstäder
Runtom i landet anordnas ett antal skrivarverkstäder. Bland annat i Fittja, Kristinehamn, Ludvika och Sundsvall. Så vässa pennan ordentligt och bli nästa författarproffs!

Pyssel
Pysselstunder anordnas på många platser i landet. Bland annat i Hässleholm, Järvsö, Kalix och Ulricehamn. Pyssla vänskapstavlor, dinosauriemobiler, halloweenmonster, lampskärmar, pärlplattor, origami, spöken och fladdermössgirlanger av löv. Släpp fram kreativiteten och skapa!

Högläsning
Kom och lyssna på högläsning under Läslovet. Sagostunder anordnas i bland annat Göteborg, Hallunda, Vellinge och Sundsvall. Slå dig till ro och njut!

Inspirationsdagen 28 augusti

Ett webbinarium via Zoom fyllt av exempel och idéer inför Läslovet. Och mycket om årets tema LÄSLOV. Och om READ HOUR 8 september. Hela evenemanget finns på: www.läslov.se

Inslag och medverkande:
PRESENTATION AV DAGEN OCH TEMAT VÄNLIGHET, OCH AV READ HOUR
Gunilla Kindstrand, programledare/moderator
Elisabet Reslegård, ordförande/projektledare, Läsrörelsen och Nätverket LÄSLOV
Johan Unenge, tecknare, författare, talesperson för Nätverket LÄSLOV
BAMSE 50 ÅR
Charlotta Borelius, chefredaktör för 50-årsjubilerande Bamse-tidningen, om världens snällaste björn och vad han inspirerar till.
BLIR DU LEDSEN OM JAG DÖR?
Nicolas Lunabba, författare till uppmärksammad bok, som i höst kommer med den nya boken Dagbok från 20-talet: Om våld och språklöshet. Aktiv i verksamheten Hela Malmö.
VANLIG VÄNLIGHET?
Mats Malm, ständig sekreterare Svenska Akademien, och föreståndare för Litteraturbanken som tagit fram en digital antologi med texter där man kan ställa sig frågan: Vad är vänlighet och vad är vanlig vänlighet?
KAN VI INTE VARA SNÄLLA NU FÖR SEN DÖR VI FAKTISKT
Bob Hansson, poet och författare, berättar om forskning som pekar på att läsning stärker empati och hjälpsamt beteende, och läser en dikt ur sin nya diktsamling.
BIBLIOTEK MED LETANDE, LAPPAR, BREV OCH BÖCKER OM VÄNLIGHET
Linnéa Björkman, barn- och ungdomsbibliotekarie på Gribbylunds bibliotek, ger råd och tips.
”MÄNNISKOR VILL BLI ÄLSKADE, MEN …”
Michael Wiander, författare till Dexter Olsson del 2, om olycka och lycka.
READ HOUR SVERIGE 8 SEPTEMBER KL. 19.00
Elisabet Reslegård, projektledare för Read Hour Sverige den 8 september med en timmes gemensam läsning kl. 19.00. Som genomförs med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Microsoft. Och med mängder av samarbetspartners – inte minst från Nätverket LÄSLOV. Och Skolverket som sprider information i nyhetsbrev. Ett finskt initiativ sedan 2019, som ett antal länder anslutit sig till. På www.readhoursverige.se finns över 200 Läsande förebilder – i alla åldrar och med olika bakgrund – och inspirerande texter.
TVÅ LÄSANDE FÖREBILDER FÖR READ HOUR SVERIGE
Nina Cronee, förstelärare i svenska och engelska år 7-9.
Ilkan Celep, tonåring från Huddinge, aktiv inom satsningen Läsa äger som arbetar för alla barns rätt att vara en del av en läsande gemenskap.
VÄNLIGHET VECKA 44 – OCH READ HOUR DEN 8 SEPTEMBER
Gunilla Kindstrand summerar dagen tillsammans med Elisabet Reslegård och Johan Unenge.
LÄSRÖRELSENS SJÄTTE HEDERSMEDLEM UTSES
De första fem var:
2000
Författaren Astrid Lindgren
Skådespelaren Lars Göran Carlson, som slog världsrekord i högläsning vid starten av Läsrörelsen.
2013
Författaren Lennart Hellsing
Författaren och läsfrämjaren Gunilla Lundgren, för arbetet med Nobel i Rinkeby.
2018
Författaren David Lagercrantz för ”hans läsfrämjande arbete och engagemang att nå unga människor.”
2023
Är det …
Professorn och läsforskaren Mats Myrberg för ”hans stora engagemang i läsning och språk.”

Resultat av satsningen LÄSLOV vecka 44

Nätverket LÄSLOV vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete som startade 2015. Läslov drivs av Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk med i dag 85 medlemmar. Målet var att ersätta Höstlovet med Läslovet, något som statsminister Stefan Löfven anslöt sig till i sitt sommartal i augusti 2016.

Läslovet har fått genomslag i politiken på flertalet sätt sedan starten. I budgetpropositionen 2016/2017 under rubriken Läsfrämjande insatser fanns texten: ”För att stötta Läsrörelsens initiativ Läslov v. 44 har regeringen bl.a. för avsikt att ge stöd till läsfrämjande aktiviteter inför och under skollov.” Det innebar extra ekonomiskt stöd via Kulturrådet till bland annat bibliotek för att kunna arrangera läsfrämjande aktiviteter under skollov.

Våren 2018 gav regeringen också direktiv till Skolverket att stärka Läslovet.

Mer om Läslovet 2023

Barn- och ungdomsbokskatalogen 2023/24
Lagom till årets LÄSLOV vecka 44 är Kulturrådets nya Barn- och ungdomsbokskatalog här. Den är sprängfull av lästips, pyssel och inspirerande artiklar för barn och unga.

Litteraturbankens antologi om vänlighet
Litteraturbanken har tagit fram en antologi speciellt för Läslovet 2023 och temat Vänlighet. Vad är vänlighet och hur skrivs den fram i litteraturen? Finns det egentligen något sådant som ”vanlig vänlighet”? Utforska vänlighet, ovänlighet och andra närliggande teman i sällskap med texterna i denna antologi. Läs Vanlig vänlighet här.

För mer information

Press: Emelie Carrfors, presskontakt för Läsrörelsen, 073-825 63 26, emelie.carrfors@gmail.com
Talespersoner för LÄSLOV: Elisabet Reslegård, ordförande/projektledare Läsrörelsen och Nätverket LÄSLOV, 070-625 81 74, reslegard@yahoo.se, Johan Unenge, författare, tecknare och tidigare Läsambassadör, styrelseledamot i Läsrörelsen, 070-536 38 39, johan@kickflipab.se

www.läslov.se
www.lasrorelsen.nu

Bifogas:
Pressbild Bamse
Pressbild Nicolas Lunabba (foto: André de Loisted)


Läs pressmeddelandet här (pdf)